Z domova 29.06.2020
3

AMAZONKA TRUCK, žena a kamion

Amazonka Truck - žena na cestách

Je krásná a provokativní. Mnoho lidí z oboru někdy zlobí její hluboký výstřih a ženská vyzývavost. Jiní ji milují a bezpochyby o ní sní… Nám se na ní líbí, že si jde za svým snem a dělá to, co ji baví. A přestože tak vypadá, rozhodně není křehká. Řeč je o Radce Balousové, alias „Amazonka Truck“.

V minulosti byly Amazonky bojovnice, které chránili svůj kmen. Báli se jich i samotní Řekové a zmínku o nich najdeme i v Homérově Iliadě, hrdinském eposu o Trójské válce, kde přišly tyto ženy Trójanům na pomoc. Jak to má v životě naše současná česká Amazonka?

Co vás přivedlo za volant kamionu?

Za volant kamionu mě přivedla neochota zaměstnat mě jako ženu v mém oboru automechanik. Už na učňáku jsem silně vnímala, že jako žena nejsem vítaná. Byly jsme ve třídě 3 holky, takže jsem nebyla úplně sama, ale nebýt mého strýčka a jeho autodílny, na praxi ve škole bych se nenaučila nic. I když jsem pro svět aut byla vždy nadšená, v oboru se mi uplatnit nedařilo, a tak mi byla nabídnuta práce na dodávce. Vlastně jsem hned po škole v 19 letech začala jezdit Evropu a po 2 letech jsem si dodělala papíry na kamion. Můj táta je také bývalý kamioňák, takže to máme v rodině.

Jak se z kamioňačky stane youtuberka?

Chtěla jsem lidem ukázat, jak vypadá běžný den řidiče kamionu – navíc ženy řidičky v mezinárodní dopravě. Některé vyvést z omylu, některé přesvědčit. Nakonec jsem ale dala na doporučení mého táty, který mi řekl: „Dělej Youtuberku z kamionu!“ 😉 a tak se taky stalo. Během svých jízd toho zažiju opravdu hodně a ráda se o to dělím se svým okolím a svými fanoušky.

Co Vás přivedlo k tomu říkat si Amazonka Truck?

Vzniklo to vlastně přirozeně. Jednou jsem přijela s kamionem na vykládku a pán mě přivítal slovy: „Řidičku jsem čekal, ale takovou Amazonku tedy ne 😊.“ A to se podobně opakovalo i na jiných místech, a tak jsem Amazonku vzala za svou.

Jak Vás vnímá veřejnost jako řidičku kamionu?

Veřejnost mě stále vnímá dost překvapeně, ale v dobrém slova smyslu. Jen zřídka se setkávám s nepochopením.

Co Vám osobně přináší být youtuberem? Je známo, že dnešní mládež se dokáže videi na Youtube živit. Dokážete si tímto způsobem také přilepšit?

Na Youtube se vydělávat dá, ale mě by to zatím úplně neuživilo. Nemám na to dostatek času, tak mi to slouží jen na přilepšení.

Jak se dá časově skloubit Vaše práce, natáčení videí a volný čas?

Skloubit moji práci, tvorbu videí a soukromý život jde velmi obtížně. Youtube mi dokáže zabrat téměř veškerý volný čas. Čas ale potřebuji i pro sebe a své nejbližší, proto se tomu nevěnuji naplno.

Čeho chcete Vašimi videi dosáhnout a co jejich prostřednictvím sdělit?

Moje tvorba slouží k odpočinku, relaxaci a pobavení. Zároveň chci také ukázat, jak to v životě kamioňáků chodí. Píše mi i spousta zahraničních řidičů, že jsou rádi, že ukazuji naši práci. V každém videu se snažím zanechávat nějaké poselství, které se lidí dotkne. Mé osobní přesvědčení a psychická podpora těm, kteří váhají, nebo se bojí. Ať už jde o pracovní, nebo osobní život. Nedávno se mi naskytla krásná příležitost a mohla jsem podpořit Petra Křepelku, mladého hokejistu, který se ocitl na vozíčku. Můj darovaný model kamionu byl vydražen za krásných 7.800 Kč. Proto jsem následně spustila vlastní dražbu dalších svých věcí a natočila o tom video. Tohle mě naplňuje, zahřálo mě to u srdce a mám z toho obrovskou radost.

 

A s kým jsme si dnes povídali?

Radka Balousová jezdí kamionem již 9 let, momentálně u firmy Speditrans s.r.o.. Natáčení videí se věnuje více než rok a na svém youtube kanále má už přes 41.000 odběratelů. Jezdit a natáčet jen sebe a svou jízdu jí nestačí. Začíná se věnovat pomoci druhým, kteří to potřebují. Také chce začít natáčet reportáže s lidmi, a to nejen ze své branže, ale i z jiných oborů.

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru