TIMOCOM 27.08.2024
5

Digitální spedice: Budoucnost silniční nákladní dopravy

Digitální spedice (1)

V digitálním světě silniční nákladní dopravy a Logistiky 4.0 čelí dopravci a přepravní společnosti při své každodenní práci mnoha výzvám. K takovým patří i komplexní logistické požadavky, rostoucí provozní náklady a stále se zvyšující tlak na vyšší efektivitu, rychlost a hospodárnost. Zde vstupuje do hry digitální spedice – koncept, který zásadně mění způsob poskytování přepravních služeb. 

Žádné dopravní zácpy, žádná úzká místa při doručování a žádný nedostatek dopravců. Naopak, vyvážené kapacity nákladových prostor a transparentní logistický proces, v němž se zboží dostane na místo určení bezpečně a bez čekání. „Svět bez logistických výzev“ se z dnešního pohledu zdá být velmi vzdálený. Pro TIMOCOM je to však vize, na které pracujeme každý den. 

Plánujete návštěvu veletrhu IAA 2024? Navštivte nás v hale 13 na stánku C30 a diskutujte s námi o problémech logistiky a digitálních řešeních v silniční nákladní dopravě. Sjednejte si schůzku a zajistěte si vstupenku na IAA zdarma! 

Co je digitální spedice?

Pojem digitální spedice označuje koncept z oblasti Logistiky 4.0, který se zaměřuje na optimalizaci tradičních spedičních procesů pomocí moderních technologií a softwarových řešení. Například manuální procesy jsou nahrazovány automatizací a papírová dokumentace využíváním dat v reálném čase. 

Pokud jde o optimalizaci pomocí digitální logistiky, není však třeba pokaždé znovu vynalézat kolo. Existují již osvědčené základní prvky, které vám mohou pomoci vybudovat digitální spediční společnost. K takovým prvkům patří: 

Informace v reálném čase a transparentnost

Bezproblémové sledování zásilek v reálném čase je jednou z nejdůležitějších výhod digitálních spedičních firem. Všechny strany zapojené do přepravy mohou kdykoli a odkudkoli zkontrolovat stav zásilky. 

Automatizace

Pokud jsou automatizovány procesy, jako je přijímání objednávek nebo fakturace, lze se vyhnout manuálním chybám a zvýšit efektivitu.

Optimalizované plánování trasy

Algoritmy a umělou inteligenci (AI) lze využít k výpočtu nejlepších tras s cílem snížit náklady a zkrátit dodací lhůty. 

Digitální management dokumentů

 Jen málo věcí způsobuje tolik chaosu a manuálních chyb jako papírování. Většinu dokumentů lze nyní zpracovávat bezpečně a digitálně, což urychluje administrativní procesy a snižuje byrokracii. 

Výhody digitální spedice

  • Úspora nákladů

Optimalizací procesů a předcházením chybám lze zdroje využívat efektivněji, což může v konečném důsledku vést k výraznému snížení provozních nákladů. 

  • Zvýšení efektivity

Díky digitálním nástrojům lze složité úkoly vyřizovat rychleji, což vede k vyšší celkové produktivitě. 

  • Zvýšená spokojenost zákazníků 

Transparentnost a spolehlivost jsou klíčovými prvky pro spokojenost vašich zákazníků. K větší loajalitě zákazníků přispívají zejména digitální řešení, jako je sledování v reálném čase, která podporují rychlejší a efektivnější komunikaci se zákazníky. 

Výzvy a řešení 

Přechod na koncept digitální spedice přináší řadu výhod, ale není bez problémů. Společnosti musí být připraveny na různé překážky, od technologických úprav až po zabezpečení dat. Dále se podíváme na některé z nejčastějších problémů a poskytneme vám tipy, jak je můžete úspěšně překonat. 

Náklady a investice 

Investice, které je třeba vynaložit na přechod na digitální logistiku a které by neměly být podceňovány, působí na mnoho společností jako odrazující faktor. Je však důležité mít na paměti, že přechod na digitální nástroje je investice, která se v dlouhodobém horizontu vrátí díky vyšší efektivitě, nižším provozním nákladům a významné konkurenční výhodě. 

Integrace se stávajícími systémy 

Integrace nových digitálních řešení do stávajících IT systémů je často složitá a může vést k problémům s kompatibilitou. Pokud však při výběru softwarových řešení věnujete pozornost aspektům flexibility a škálovatelnosti, můžete tomu předejít. Je také vhodné úzce spolupracovat s příslušným poskytovatelem IT služeb, aby byla zajištěna kompatibilita všech systémů. 

Technologické přizpůsobení 

Zavádění nových technologií může v podniku vést k různým potížím. Je možné, že zaměstnanci nemají s digitálními nástroji dostatečné zkušenosti. Školení pracovníků a jejich seznámení s novými systémy si rovněž vyžádá čas a prostředky. 

Jedním z řešení může být postupné zavádění nových technologií, které usnadní proces přechodu. V pilotním projektu můžete získat první zkušenosti a zpětnou vazbu od zaměstnanců. Tyto údaje můžete využít k úpravě postupu a optimalizaci programu školení. Zapojení zaměstnanců do procesu může také přispět k lepšímu přijetí a včasné identifikaci potenciálních problémů. 

Bezpečnost údajů 

Kybernetické útoky a ztráta dat jsou rizika, která nevyhnutelně provázejí rostoucí digitalizaci. Bezpečná manipulace s citlivými údaji je proto pro digitální přepravce nejvyšší prioritou. Naštěstí existují spolehlivá digitální řešení tohoto problému v podobě různých bezpečnostních opatření. To zahrnuje firewally, šifrování a pravidelné aktualizace zabezpečení. Školení o kybernetické bezpečnosti pro všechny zaměstnance je nezbytné, protože jen málo věcí je tak důležitých jako zvyšování povědomí o možných rizicích. Je také vhodné spolupracovat s důvěryhodnými poskytovateli zabezpečení IT, kteří mohou využít své odborné znalosti a pomoci vám udržovat bezpečnostní systémy v aktuálním stavu. 

Jak vás může Road Freight Marketplace podpořit na cestě k digitální spedici? 

Na Road Freight Marketplace najdete řadu služeb, které vám pomohou optimalizovat vaše procesy v kontextu Logistiky 4.0 a zajistit hladký provoz. Díky síti více než 55 000 zákazníků z celé Evropy a až 1 milionu nabídek přeprav a volných vozidel denně je možné rychle a efektivně vyhledávat a zadávat zakázky v oblasti nákladní dopravy. To vám umožní maximalizovat využití svých vozidel. Další služby, jako např sledování zásilek live, plánování trassledování vozidel vám pomohou transparentně komunikovat se zákazníky a obchodními partnery, snížit provozní náklady a zlepšit služby zákazníkům – to vše z jediného rozhraní. Prostřednictvím rozhraní je také možné využívat řadu služeb TIMOCOM z vašeho vlastního softwaru, např. ze systému pro řízení dopravy. 

Některé společnosti již učinily krok směrem k digitální spedici – zjistěte, jak dopravní společnosti jako např Spedination GmbH nebo KMC Spedition čelí výzvám digitalizace s podporou Road Freight Marketplace. 

Digitální spedice jako spedice budoucnosti 

Převážně digitalizovaná spediční společnost není vzdálenou vizí budoucnosti, ale nezbytným vývojem v silniční nákladní dopravě, který je klíčový pro konkurenceschopnost v éře Logistiky 4.0. Dopravní společnosti, které se spoléhají na digitální řešení, těží z vyšší efektivity, nižších provozních nákladů a větší spokojenosti zákazníků. Z dlouhodobého hlediska se investice do moderních technologií vyplatí a vytváří konkurenční výhodu ve stále více digitalizovaném světě. Digitální platformy, jako je například Road Freight Marketplace, vás mohou podpořit na cestě k digitální transformaci. 

Plánujete návštěvu veletrhu IAA 2024? Navštivte nás v hale 13 na stánku C30 a diskutujte s námi o problémech logistiky a digitálních řešeních v silniční nákladní dopravě. Sjednejte si schůzku a zajistěte si vstupenku na IAA zdarma! 

 

Mohlo by vás také zajímat: 

Význam digitalizace pro dopravní a spediční firmy

Nejdůležitější faktory úspěchu digitalizace v silniční nákladní dopravě

Digitalizace jako konkurenční výhoda

Paula Bongers

Content Marketing Manager

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru